Budžet 2012. milion manji

Bez autora
Nov 10 2011

Vlada je usvojila Prijedlog budžeta za narednu godinu koji iznosi milijardu i 252 miliona eura, što je oko milion manje nego u tekućoj godini, saopštio je ministar finansija Milorad Katnić nakon sjednice Vlade. Država u narednoj godini planira da se zaduži 230 miliona eura, ali i da smanji džavnu potrošnju. Planirani budžet, u iznosu od milijardu i 252 miliona eura, preduslov je za ekonomski rast u narednoj godini. U vrijeme koje dolazi a koje će karakterisati izuzetnu nestabilnost ovako definisan budžet je i preduslov za ekonomski rast. Budžet je baziran na projekciji realnog ekonomskog rasta od 2 odsto a nominalni rast je projektovan na 4 odsto. Ovo je konzervativnije od poslednjih procjena MMF-a i Svjetske banke čime se pokazuje dodatna ozbiljnost. Procjena je da će se u narednoj godini ostvariti prihod od milijardu i 210 miliona eura, što je 40 miliona više nego što je plan za 2011-tu.

Budžet 2012. milion manjiVlada je usvojila Prijedlog budžeta za narednu godinu koji iznosi milijardu i 252 miliona eura, što je oko milion manje nego u tekućoj godini, saopštio je ministar finansija Milorad Katnić nakon sjednice Vlade.

Država u narednoj godini planira da se zaduži 230 miliona eura, ali i da smanji džavnu potrošnju.

Ministar finansija Milorad Katnić kaže da je planirani budžet, u iznosu od milijardu i 252 miliona eura, preduslov za ekonomski rast u narednoj godini.

«U vrijeme koje dolazi a koje će karakterisati izuzetnu nestabilnost ovako definisan budžet je i preduslov za ekonomski rast. Budžet je baziran na projekciji realnog ekonomskog rasta od 2 odsto a nominalni rast je projektovan na 4 odsto. Ovo je konzervativnije od poslednjih procjena MMF-a i Svjetske banke čime pokazujemo dodatnu ozbiljnost.»

Katnić optimizam bazira na procjeni da ćemo u narednoj godini ostvariti prihod od milijardu i 210 miliona eura, što je 40 miliona više nego što je plan za 2011-tu.

No, pored toga, država u narednoj godini planira da se zaduži 230 miliona eura.

«Ta sredstva će se koristiti za sljedeće namjene: otplata glavnice kredita 125 miliona eura, otplata kamata 57 miliona eura i uspostavljanje fiskalnih rezervi oko 60 miliona eura.»

Planirano je smanjenje državne potrošnje za 1,5 odsto BDP-a, dok će ukupna javna potrošnja, sa procijenjenom potrošnjom opština, iznositi oko 41 odsto BDP-a.

Vlada u narednoj godini planira da izdvoji više novca za penzije, zarade, socijalna davanja i kamate. To međutim, znači i smanjenje drugih troškova, objašnjava ministar:

«Najveća smanjenja odnose se na troškove za subvencije, ugovorene usluge, nabavku opreme, telefon, službena putovanja i slične troškove.»

Procjene su da javni dug bude 46, 8 odsto BDP-a, kaže Katnić.

«A najveći dio rasta državnog duga vezivaće se za fiskalne rezerve koje želimo da izgradimo. Garancije smo planirali na svega 10 miliona eura i u najvećem dijelu za infrastrukturne projekte kao što je Željeznica CG.»

Katnić dodaje da će deficit u narednoj godini iznositi 42 miliona eura, odnosno 1, 25 BDP-a.

Ministar procjenjuje da će budzet za 2012 biti korak ka postizanju budžeta bez deficita u 2013-toj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik